Strona główna naturalne kosmetykinaturalna pielęgnacja Glikacja i jej skutki, czyli jak opóźnić starzenie się skóry? Musisz zacząć działać już teraz.
Starzenie się skóry - jak zapobiec glikacji i powstawaniu AGE?

Glikacja i jej skutki, czyli jak opóźnić starzenie się skóry? Musisz zacząć działać już teraz.

przez Diana

Czy glikacja może powodować przedwczesne starzenie się skóry? Naukowcy badają proces starzenie się skóry od dawna, ale dopiero w ostatnim dziesięcioleciu zwrócili uwagę na zaawansowane produkty końcowe glikacji (AGE). Nie słyszałaś dotąd o nich? Czytaj dalej.

Głównym czynnikiem odpowiedzialnym za głębokie zmarszczki, plamy starcze i przerzedzenie skóry jest właśnie glikacja. AGE są zaangażowane w związane z wiekiem choroby zwyrodnieniowe w ciele i skórze. Mają tendencję do tworzenia się w większych ilościach u osób z cukrzycą i podczas procesu starzenia. Zrozumienie, w jaki sposób zachodzi glikacja oraz jak wpływa na skórę na poziomie komórkowym, może pomóc osobom po 60-tce. Przy odpowiedniej pielęgnacji, stylu życia i odpowiednich substancjach aktywnych w kosmetykach można przeciwdziałać szkodom tego procesu.

Glikacja

Glikacja jest wynikiem wiązania cząsteczki cukru (fruktozy lub glukozy) z cząsteczką białka lub lipidu. To przypadkowy proces, który upośledza funkcję biomolekuł. Gdy te cząsteczki cukru reagują w sposób nieenzymatyczny z aminokwasami w białkach i innych cząsteczkach, powstają AGE.

Jest  coraz więcej dowodów na wpływ AGE na choroby zwyrodnieniowe związane ze starzeniem się, w tym starzeniem się skóry. AGE niekorzystnie wpływają na praktycznie wszystkie komórki, tkanki i układy narządów. W skórze AGE powodują sztywnienie i zniekształcanie włókien białkowych i kolagenu.  Istnieje również związek między AGE a zaburzeniami skóry, takimi jak trądzik, egzema, łuszczyca, trądzik różowaty, przebarwienia i rak skóry. 

Jesteśmy narażeni na dwa główne źródła AGE: z zewnątrz, głównie przez spożywaną przez nas żywność; i endogennie (to te, które tworzą się w ciele). Te ostatnie występują zwykle przy większym stężeniu u osób starszych. Dieta, nadmierna ekspozycja na promienie UV i palenie są powiązane z wyższymi poziomami AGE. Dlatego oprócz właściwej pielęgnacji i odżywiania skóry ważne jest, aby dokonywać lepszych wyborów w stylu życia.

Glikacja kolagenu

Ponieważ AGE zaczynają się gromadzić już w wieku 20 lat, ważne jest, aby już w młodości ograniczać ich powstawanie. Odpowiednia dieta, zapewnienie prawidłowej ilości snu oraz stosowanie składników budujących skórę i ochronnych, pomogą Twojej skórze opóźnić szkodliwe skutki glikacji.

Zewnętrzne oznaki glikacji pojawiają się w wieku od 30 do 35 lat. Kolagen i elastyna są białkami skóry najbardziej podatnymi na glikację i odpowiedzialnymi za młodzieńczą cerę. Glikacja powoduje, że oba białka stają się sztywne, zdeformowane, spuszczone, nieelastyczne, słabe i przebarwione. Ostatecznie efekt pojawia się na skórze jako zmarszczki, matowość i osłabiona funkcja bariery. 

Jak ograniczyć AGE za pomocą diety? 

Głównym czynnikiem przyczyniającym się do glikacji w organizmie jest jedzenie. Cała żywność ma pewną liczbę AGE. Również metoda gotowania może zwiększyć ich ilość. Jedz najlepiej owoce, warzywa i orzechy w surowej postaci, a mięso przygotowuj w niższych temperaturach. 

Jak zmniejszyć AGE podczas przygotowywania posiłków: 

  • gotuj w niższych temperaturach; 
  • unikaj przypalania i brązowienia jedzenia;
  • gotuj lub gotuj na parze, unikaj smażenia i grillowania; 
  • marynuj mięso w soku z cytryny lub occie, aby zmniejszyć powstawanie AGE podczas gotowania; 
  • jedz więcej roślin strączkowych, warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych; 
  • ogranicz spożycie tłuszczów stałych, tłustych mięs, pełnotłustych produktów mlecznych i wysoko przetworzonej żywności.

Jak zmniejszyć AGE za pomocą kosmetyków?

Zabiegi ukierunkowane na usuwanie zmienionego kolagenu, stymulowanie tworzenia nowego oraz odbudowę i wzmocnienie skóry będą pomocne. Enzymy ze składnikami takimi jak mleko kozie, papaina i kwas kojowy, L-mlekowy, L-winowy, L-jabłkowy i kwas salicylowy zapewnią wsparcie przeciwzapalne, a złuszczając martwe komórki stymulują ich odnowę. Kwas fitynowy i pirogronowy świetnie stymulują odmładzanie bez podrażniania skóry. Peelingi jeszcze bardziej pogłębiają złuszczanie, pomagając wyeliminować wiele powstałych już uszkodzeń skóry. 

Utrzymanie silnej bariery ochronnej skóry może pomóc ograniczyć widoczność starzenia się skóry. Ponieważ etapy utleniania są niezwykle ważne w tworzeniu wielu AGE, substancje o właściwościach przeciwutleniających mogą hamować glikację. 

W kosmetykach szukaj składników aktywnych:

  • Kwas askorbinowy, czyli witamina C to przeciwutleniacz, chroniący organizm przed stresem oksydacyjnym, głównym czynnikiem przyczyniającym się do starzenia. 
  • Witamina E – Naturalny przeciwutleniacz, ceniony za swoje właściwości kojące i regenerujące.
  • Niacynamid / witamina B 3- hamuje glikację białek, skutecznie zmniejszając odkładanie się usieciowanych cząsteczek kolagenu i elastyny ​​w skórze. 
  • Zielona herbata Matcha.  Matcha ma  najwyższe stężenie przeciwutleniaczy wśród herbat.
  • Kwercetyna –  jest silnym przeciwutleniaczem, który uważa się za silniejszy niż kwas askorbinowy i tokoferol.
  • Kombucha – zawiera organiczne kwasy: octowy, mlekowy, jabłkowy, glukonowy i masłowy, a także aktywne enzymy, polifenole i witaminy B. Działa wygładzająco na skórę, i jest stosowana jako naturalny, nieinwazyjny wypełniacz zmarszczek.
  • Witamina A
  • Kwasy tłuszczowe omega-6 (kwas linolowy i oleinowy) 
  • Peptydy – aktywują czynnik wzrostu tkanki (TGF) i produkcję kolagenu.
  • Kurkuma – jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, zawiera związki zwane kurkuminoidami, które zapewniają ochronę przed promieniowaniem UV, minimalizują uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki i zapewniają wsparcie przeciwzapalne.
  • Inne substancje hamujące działanie wolnych rodników. 

Nie tylko substancje aktywne, ale i jakość składników użytych do formułowania kosmetyku ma znaczenie. Kosmetyki powinny być też wolne od barwników czy sztucznych zapachów. Te, zawierające składniki takie jak barwniki i substancje zapachowe lub pochodzące z nieczystych źródeł mogą pobudzać proces glikacji.

Bibliografia:

  1. Fighting Glycation Induced Aging; Lydia Sarfati; https://www.skininc.com/ April 7, 2020
  2. Glycation in the Golden Years; Shannon Esau, Rhonda Allison; https://www.skininc.com/ May 2, 2018
0 Komentarz
0

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Ta strona używa plików cookies. OK Dowiedz się więcej