Czym myjesz owoce i warzywa? Pewnie jeszcze nie tak dawno temu dla większości osób odpowiedź na to pytanie byłaby prosta – wodą. Tylko nieliczni martwili się o resztki pestycydów czy wosków i środków chemicznych na swoim jedzeniu. Myślę jednak, że od początku pandemii koronawirusa bardzo wiele osób zaczęło myć żywność – różnymi środkami. Jakie sposoby są najskuteczniejsze a równocześnie żywność będzie bezpieczna do spożycia?
Płukanie produktów w wodzie pitnej usuwa brud, drobnoustroje powierzchniowe i niektóre pestycydy. Na rynku dostępne są też środki do mycia owoców i warzyw. Niestety nie wszystkie spełniają swoje zadanie. Wg przeprowadzonego badania (2) niektóre z nich mają skuteczność usuwania pestycydów porównywalną do samej wody.
W badaniach wykazano, że 5-procentowy roztwór kwasu octowego (ocet) jest skuteczny przy usuwaniu pestycydów, ale mycie warzyw w occie bez rozcieńczenia byłoby zbyt drogie. Po rozcieńczeniu ocet jest z kolei niewiele skuteczniejszy od wody. Możesz jednak przygotować inny skuteczny i tańszy roztwór, a mianowicie roztwór z soli w proporcji 1:9. Będzie on równie skuteczny, jak ocet.
W innych badaniach stwierdzono, że standardowe mycie liści sałaty wodą skutkowało usunięciem średnio 92,4% mikroflory. Woda z chlorem zmniejszyła tę liczbę do 97,8%. Mycie roztworem o pH 4,5–5,0 spowodowało 1,5–4,0-krotny wzrost działania bakteriobójczego. Co ciekawe, przy dłuższym myciu zwykłą wodą daje równie dobre efekty!
Po dodanie środka powierzchniowo czynnego zmniejszyło liczbę drobnoustrojów o 99,6%. Dlaczego środek myjący działa lepiej? Naukowcy uważają, że bakterie były w stanie przetrwać w ochronnych hydrofobowych kieszeniach lub fałdach na powierzchni liścia.
Mycie warzyw i owoców płynami do tego przeznaczonymi przynosi korzyści w usuwaniu mikroflory, choć wg badań nie wszystkie środki sprawdzają się w usuwaniu pestycydów.
Jak myć owoce i warzywa?
• Najlepiej byłoby nie myć produktów spożywczych przed ich przechowywaniem w lodówce, bo wilgoć w lodówce sprzyja rozwojowi drobnoustrojów. Płukanie produkt nie usuwa wszystkich mikroorganizmów.
• Produkty pochodzące z uprawy ekologicznej lub własnej nie zawsze są czystsze niż produkty uprawiane tradycyjnie – wszystkie powinno się myć przed jedzeniem.
• Nie używaj mydła, detergentów ani domowych wybielacz, ponieważ ich pozostałości mogą być szkodliwe.
Bibliografia:
- Avoid Contracting Angiostrongyliasis (Rat Lungworm Infection): Wash Fresh Fruits and Vegetables Before Eating!, Aurora A. Saulo. Food Safety and Technology Mar. 2009
- Reduction of Pesticide Residues of Fruit Using Water Only or Plus Fit™ Fruit and Vegetable Wash R. I. Krieger, P. Brutsche-Keiper, H. R. Crosby, A. D. Krieger Personal Chemical Exposure Program, Bull. Environ. Contam. Toxicol. (2003) 70:213–218