Strona główna naturalne kosmetyki Kosmetyki z recyklingu. Czyli drugie życie przemysłowych odpadów żywnościowych
kosmetyki z odpadów

Kosmetyki z recyklingu. Czyli drugie życie przemysłowych odpadów żywnościowych

przez Diana



Recykling w ostatnim stał się modny, a produkty wytworzone z materiałów z recyklingu mają dodatkową wartość dla nowoczesnych, ceniących ekologiczne podejście do planety konsumentów. W przypadku kosmetyków recykling może dotyczyć nie tylko opakowań. Można też pójść śmiało dalej i wykorzystać przetworzone odpadki z żywności. Brzmi nierealnie? W takim razie czytaj dalej 😉 


Przetwarzanie żywności generuje dużą ilość niejadalnych produktów ubocznych, jak skórki z owoców, pestki czy liście. Nie jest trudno wyobrazić sobie, że przynajmniej część z nich może być wykorzystana do produkcji m.in. kosmetyków. 

Pomysł na wykorzystanie każdej części surowca nie jest nowy. W 1993 r. Paul Hawken zacytował w swojej rewolucyjnej książce „Ecology of Commerce” na to przykłady. Opisał jak można wykorzystywać każdą część materiałów bez generowania odpadów. Hawken nazwał ten proces ekologią przemysłową.  

Obciążamy środowisko naturalne w tak dużym stopniu, że takie podejście do odpadów staje się powoli obowiązkiem. Przetwarzanie niewykorzystanych resztek zmniejsza ilość zużytego surowca i zapewniłoby jego zrównoważenie. Przykład? Firmy produkujące sok jabłkowy usuwające skórkę i nasiona jabłek mogłyby sprzedawać te materiały firmom produkującym bogate w polifenole ekstrakty jabłkowe do zastosowań kosmetycznych lub farmaceutycznych. Produkty uboczne, jak nasiona, łodygi, liście i niewykorzystana pulpa, mogą wynosić od 3% do nawet 60% całkowitej żywności roślinnej. Co istotne, skład chemiczny takiego produktu ubocznego jest podobny do jego jadalnych części, dlatego większość naturalnych produktów ubocznych ma podobną, jeśli nie wyższą, wartość zdrowotną niż ich jadalne przetworzone odpowiedniki. 

Poniżej kilka przykładów produktów i możliwego zastosowania ich odpadków. 

Kawa

Przemysł kawowy generuje ogromną ilość odpadów, jak nie użyte ziarna kawy, zużyte fusy i  łupiny. Są one bogate w fenole i polifenole, a także olej bogaty w kwas linolowy i fitosterole. Cząsteczki te mają silną aktywność biologiczną, szczególnie jako przeciwutleniacze. 



Pomidory

Niewykorzystana pulpa z pomidorów, skórki i pestki są odpadami pochodzącymi z przetwórstwa tego popularnego warzywa. Składniki ekstrahowane z odpadów pomidorowych są przeciwutleniaczami. Innym zastosowaniem bogatych w białko odpadów pomidorowych jest ich fermentacja do aminokwasów i peptydów o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.



Oliwki

Odpady oliwy z oliwek są bardzo bogate w polifenole – podczas produkcji oliwy z oliwek tylko 2% wszystkich fenoli z owoców oliwek trafia do oleju, podczas gdy większość fenoli znajduje się w odpadach. Polifenole są silnymi przeciwutleniaczami, chronią DNA przed uszkodzeniami a ich aktywność często wiąże się ze zdrowymi korzyściami diety śródziemnomorskiej. 

Okazało się także, że polifenole z odpadów oliwnych wykazały korzystny efekt przeciwstarzeniowy, w tym stymulację produkcji kolagenu, aktywność przeciwutleniającą i hamowanie melanogenezy. 



Cytrusy

Część jadalna cytrusów to jedynie około 44% całości; pozostałe, niejadalne 66% składa się głównie ze skórki. Odpady cytrusowe, w tym skórki, melasa, nasiona i liście zawierają flawonoidy, karotenoidy, związki fenolowe, witaminę E, fitosterole i olejki eteryczne. Wiele z tych składników ma silne działanie przeciwutleniające i inne właściwości biologiczne. Na przykład ekstrakt ze skórki wykazał działanie stymulujące układ odpornościowy. W porównaniu z innymi ekstraktami ze skórki, cytrusy mają również najsilniejsze działanie przeciwdrobnoustrojowe,przez co można testować wykorzystanie go jako naturalnego konserwantu. 



Plusy i minusy recyklingu 

Brak wystarczających zasobów naturalnych i potrzeba wprowadzenia zrównoważonych procesów są powodami, dla których takie przetwórstwo odpadów powinno być rozważane i testowane.  Ale niestety jest to także kosztowne.

W przypadku kawy i oliwek odpady mogą zawierać toksyczne związki pochodzące z utleniania. Istnieje rozwiązanie – jednym z nich, neutralizującym toksycznych związków – jest inkubacja ich z mikroorganizmami. 

Związki bioaktywne również muszą zostać ekstrahowane i skoncentrowane, a do tego niektóre techniki wymagają specjalnego sprzętu, który może być kosztowny. 

Podsumowując, odpady z przetwarzania żywności są bogate w zdrowe związki, które można odzyskać i wykorzystać w kosmetykach, aby uzyskać wiele korzyści dla skóry. Recykling tych odpadów byłby bardziej zrównoważonym podejściem do wykorzystywania surowców, zmniejszającym koszty unieszkodliwiania i zmniejszającym wpływ na środowisko, przynoszącym wartość dodaną dla przemysłu kosmetycznego i nas, konsumentów. 


Bibliografia:


Garbage to Glamour: Recycling Food by-products for Skin Care, Giorgio Dell’Acqua, Dell’Acqua Consulting, Jersey City, NJ

0 Komentarz
0

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Ta strona używa plików cookies. OK Dowiedz się więcej