Strona główna naturalne kosmetykinaturalna pielęgnacja Lawenda – jak działa i jak ją stosować?

Lawenda – jak działa i jak ją stosować?

przez Diana
Nazwa lawendy pochodzi od łacińskiego słowa lavare, co oznacza “myć”. Już dzięki temu łatwo domyślić się, jakie było zastosowanie olejku lawendowego w przeszłości. Olejek eteryczny otrzymywany z rozwiniętych kwiatów lawendy używany był jako środek czyszczący, antybakteryjny i konserwujący.

 

Zapach

Lawenda charakteryzuje się pięknym, kwiatowo-ziołowym zapachem.

Lawenda może rosnąć na balkonie

Działanie

  • Lawenda działa antyseptycznie, bakterio-, grzybo-, wirusobójczo. Wspomaga leczenie przeziębienia i innych infekcji.
  • Łagodzi bóle różnego pochodzenia: bóle głowy, menstruacyjne, mięśniowe, czy reumatyczne.
  • Działa uspokajająco, polecana jest przy nerwicach i bezsenności. Łagodzi objawy zmęczenia fizycznego i stresu, pomaga przy depresji. Przywraca spokój ducha i równowagę.
  • Wzmacnia system odpornościowy.
  • Ma właściwości odkażające. Przyspiesza gojenie się ran. Leczy stany zapalne skóry i grzybice.
  • Pielęgnuje skórę – działa przeciwzmarszczkowo i dezodorująco. Polecana jest także do cery trądzikowej.
  • W kuchni stosuje się lawendę jako dodatek do wypieków i innych potraw.

 

Naturalny olejek lawendowy

Zastosowanie lawendy

Zapach lawendy działa uspokajająco, dlatego dodaj kilka kropli olejku do kąpieli przed snem lub zapal kominek zapachowy z dodatkiem tego olejku.

Olejek lawendowy polecany jest do cery tłustej, skłonnej do trądziku. Przede wszystkim ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Zmniejsza także nadmierne wydzielanie łoju, zwęża ujścia gruczołów łojowych oraz przyspiesza gojenie się zmian trądzikowych.

Olejek lawendowy polecany jest do cery tłustej, skłonnej do trądziku.

Lawenda jest używana w kosmetykach do pielęgnacji stóp ze względu na działanie dezodorujące. W solach do kąpieli, wykorzystuje się jej właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne oraz zmniejsza wydzielanie potu i niweluje nieprzyjemny zapach.

Składniki aktywne lawendy pobudzają krążenie krwi i wspomagają przepływ limfy. Dlatego wykazuje działanie antycellulitowe i zmniejsza obrzęki pod oczami. 

Olejek lawendowy jest pomocny przy wypadaniu włosów – stymuluje wzrost i zmniejsza ich wypadanie. Używa się go także w szamponach do włosów przetłuszczających się, ponieważ zmniejsza wydzielanie sebum.

Olejek lawendowy jest pomocny przy wypadaniu włosów – stymuluje wzrost i zmniejsza ich wypadanie.

Preparaty pozyskiwane z lawendy

  • Woda kwiatowa (hydrolat) zawiera liczne związki biologicznie czynne. Są to lotne związki rozpuszczalne w wodzie, które uzyskuje się z roślin metodą destylacji wodnej. Zapach hydrolatu jest nieco inny od zapachu olejku eterycznego.
  • Wyciąg z kwiatów lawendy to zagęszczony preparat, otrzymywany z kwiatów i odpowiednio zagęszczony.
  • Olejki są pozyskiwane metodą destylacji z parą wodną lub ekstrakcji rozpuszczalnikami lotnymi. Te pierwsze, bardziej popularne, uzyskuje się poprzez poddanie kwiatów działaniu pary.

Olejek lawendowy

Składniki aktywne lawendy

Najczęściej używa się kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia). Służą głównie do pozyskiwania olejku eterycznego (Oleum Lavandulae). Kwiaty lawendy zawierają około 3% olejku eterycznego, którego głównymi składnikami  są octan linalolu, linalol, ocymeny, lawandulol i jego octan.

Uwaga! Olejku lawendowego nie powinny używać kobietyw ciąży, zwłaszcza w 1 trymestrze.
Olejek lawendowy w wysokim stężeniu może powodować podrażnienie skóry. Przed jego użyciem lub użyciem kosmetyku zawierającego go w składzie, powinnaś wykonać test na niewielkim fragmencie skóry. 

 

Źródła:

Barbara Jakimowicz-Klein – Aromaterapia. Pytania i odpowiedzi

Isolde Brackle – Kosmetyki naturalne.  30-dniowa kuracja upiększająca.

Heather M.A. Cavanagh, Jenny M. Wilkinson – Lavender essential oil: a review

2 komentarze
0

Przeczytaj także

2 komentarze

Olejek dla fanów zapachu zielonej herbaty. Ujędrniający olejek do ciała Fresh&Natural. - naturalnie na dobranoc 17/04/2019 - 23:20

[…] miałam na oku olejek do ciała Fresh&Natural, który pachnie właśnie zieloną herbatą ( i lawendą). Jest to intensywny, długo utrzymujący się zapach, co dla wielu osób może być minusem, […]

Reply
Olejek miętowy -idealny na lato. Sprawdź dlaczego! - naturalnie na dobranoc 25/07/2019 - 21:33

[…] P.S. Jeśli zainteresowało Cię użycie olejków eterycznych, przeczytaj także wpis o lawendzie. […]

Reply

Dodaj komentarz

Ta strona używa plików cookies. OK Dowiedz się więcej