Masło cupuacu – brzmi egzotycznie, prawda? To nie przypadek bo Cupuaçu (Theobroma grandiflorum) pochodzi z Amazonii. Obecnie jest uprawiane w wielu krajach Ameryki Południowej, a pulpa z owoców cupuacu jest słodkim przysmakiem. Sama próbowałam koktailu z cupuacu i potwierdzam, jest naprawdę pyszny 🙂
Uniwersalne działanie
Masło Cupuacu (INCI: Theobroma Grandiflorum (Cupuacu) Butter) ma działanie nawilżające. Może być stosowane jako wegańska alternatywa (np. zamiast lanoliny) do pielęgnacji skóry, ust, włosów lub paznokci,do produkcji kosmetyków,
a nawet aromaterapii. Masło może być stosowane jako alternatywa lanoliny, ponieważ nie wiąże się ona z ryzykiem nadwrażliwości skóry.
W pielęgnacji włosów masło zapewnia połysk, odżywienie i nawilżenie. Masło cupuacu sprawdzi się także idealnie do pielęgnacji bardzo suchej skóry, dojrzałej i wymagającej nawilżenia.
Skład
Masło Cupuaçu to trójgliceryd złożony z nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Główne składniki kwasów tłuszczowych masła cupuaçu to kwas stearynowy (38%), kwas oleinowy (38%), kwas palmitynowy (11%) i kwas arachidowy.
Ma niską temperaturę topnienia (około 30 ° C) i konsystencję miękkiego ciała stałego. Masło ma miękką i kremową konsystencję oraz łagodny aromat.
Gdzie można znaleźć masło cupuacu?
Masło cupuacu jest coraz częstszym składnikiem kosmetyków, ale też możesz zaopatrzyć się w czyste, nierafinowane oraz tłoczone na zimno masło w polskich sklepach internetowych, np. Zrób sobie krem , Naturalne-piękno.pl , czy Ecospa.pl.