Strona główna naturalne kosmetyki Nowoczesne nawilżanie skóry
Nawilżanie skóry - od czego zależy, jakie substancje pomagają

Nowoczesne nawilżanie skóry

przez Diana

Równowaga w poziomie nawilżenia skóry jest niezbędna, by była ona piękna i zdrowa. To dlatego, że odpowiednia ilość wody jest niezbędna do utrzymania funkcji skóry: ochrony, elastyczności i plastyczności. Dlatego fizjologiczna utrata wody ze skóry musi być kontrolowana i temu zadaniu próbują sprostać kosmetyki. Chcesz się więcej dowiedzieć na ten temat? Czytaj dalej!


Prawidłowe zatrzymywanie wody w warstwie rogowej skóry zależy od dwóch głównych czynników: obecności cząsteczek koordynujących wodę oraz uporządkowania lipidów międzykomórkowych w taki sposób, aby stanowiły barierę dla nadmiernej utraty wody. Obecnie wysoką skuteczność nawilżania osiągnąć można dzięki synergii kilku różnych podejść działających jednocześnie poprzez bezpośrednie i pośrednie nawilżanie.


Woda, skóra i poziom jej nawilżenia

Nasze ciało zbudowane jest głównie z wody. Możemy wyróżnić dwa jej rodzaje: wodę metaboliczną, wytwarzaną przez reakcje chemiczne zachodzące w ciele, i wodę pochodzącą z przyjmowanych przez nas napojów i pokarmów. Około dwóch trzecich płynów ustrojowych znajduje się w komórkach i stanowi płyn wewnątrzkomórkowy. Ten płyn zawiera 75–90% wody, a także wiele enzymów, rozpuszczalnych białek, składników odżywczych i innych jonów, które biorą udział w reakcjach metabolicznych organizmu. Około 80% płynu pozakomórkowego składa się z płynu śródmiąższowego obecnego w przestrzeni między naczyniami włosowatymi krwi a komórkami. To właśnie płyn śródmiąższowy odgrywa kluczową rolę we wszystkich wymianach między płynami wewnątrzkomórkowymi a osoczem krwi.

Zawartość wody w skórze jest bardzo wysoka w żywym naskórku, ale spada w kolejnych warstwach naskórka i warstwie rogowej skóry.  Zdolność skóry do zatrzymywania wody jest związana przede wszystkim z wydajnością jej zewnętrznej warstwy, która służy jako bariera dla utraty wody. 

Przez pewien czas nawilżenie skóry było związane przede wszystkim z obecnością naturalnych czynników higroskopijnych – takich jak aminokwasy i inne małe cząsteczki zawierające NMF (naturalny czynnik nawilżający).

W latach 60. XX wieku znaczenie lipidów dla prawidłowego działania bariery skórnej stawało się coraz bardziej jasne. Zidentyfikowano wtedy rodzinę ceramidów, choć na tym etapie w dużej mierze ich nie doceniano. Wykazano, że olej mineralny i oliwa z oliwek mają minimalne działanie nawilżające w porównaniu z lanoliną, a zwłaszcza wazeliną. Dlatego wazelina stała się złotym standardem wszystkich substancji nawilżających. Wykazano, że równie wysokie stężenie gliceryny (25%) skutecznie łagodzi suchość skóry. Kwas mlekowy i mleczan sodu, a następnie kwas pirolidonokarboksylowy (wszystkie składniki NMF), wprowadzono do receptur kremów do suchej skóry. Ewolucja ta była równoległa z badaniami mającymi na celu pełne zrozumienie struktury i biologii warstwy rogowej naskórka.

W przeciwieństwie do dzisiejszych trendów w których pojawia się coraz większa liczba produktów naturalnych i organicznych, olej mineralny jest nadal szeroko stosowany w kosmetykach konwencjonalnych. Z drugiej strony, przy odpowiednim stosowaniu olej mineralny może wykazywać wyższe właściwości nawilżające, zmiękczające skórę i odnawiające skórę niż wiele roślinnych środków zmiękczających – choćby ze względu na swoją stabilność chemiczną.


Nowoczesne nawilżanie

Chociaż stosowanie składników podobnych do NMF w kosmetykach stało się już faktem, można również używać w nich długołańcuchowych, zmiękczających lipidów. Bliższe spojrzenie na barierę skórną ujawniło, że ​​jednym z jej dwóch głównych składników jest rozproszona, „hydrofobowa” substancja – lipidy barierowe. Neutralne lipidy, takie jak kwasy tłuszczowe i cholesterol, oraz ceramidy są głównymi składnikami tej fazy lipidowej. Są odpowiedzialne za kontrolę i ograniczenie transportu wody przez skórę. 

W atopowym zapaleniu skóry stwierdzono znaczne zmniejszenie u-acyloceramidu zawierającego kwas linolowy. Autorzy badań potwierdzili znaczenie tego ceramidu dla właściwości barierowych skóry. Podobnie Di Nardo i współpracownicy odkryli obniżony poziom ceramidów, który odpowiadał prawdopodobnie za upośledzoną przeznaskórkową utratę wody obserwowaną u chorych na atopowe zapalenie skóry. 

Dlatego stosowanie produktów, które przywracają ceramidy do skóry, może mieć pozytywny wpływ na nawilżenie i TEWL. Na przykład w skórze uszkodzonej przez SLS emulsja zawierająca ceramidy wykazywała pozytywne efekty na nawilżenie skóry i TEWL.

Kwas hialuronowy (HA) jest dobrze znany jako jeden z głównych składników skóry właściwej. Ten hydro-koordynujący polimer cząsteczek cukru zapewnia nawilżenie i integralność strukturalną skóry właściwej. Jednak doniesiono, że HA jest również naturalnie obecny w naskórku, gdzie może odgrywać rolę w funkcji bariery naskórkowej i nawodnieniu skóry.

Jako polimer o wysokiej masie cząsteczkowej HA dostarczany poprzez receptury kosmetyczne działa głównie na zewnętrzną część naskórka. Ma właściwości zatrzymywania wody, zapewniając nawilżenie skóry.. W ostatnich latach zastosowano nowy, zhydrolizowany kwas hialuronowy o niskiej masie cząsteczkowej (LMW HA) . LMW HA o wartości ok. 50 kDa wykazuje lepszą zdolność penetracji skóry i prawdopodobnie wpływa na ekspresję różnych genów, w tym tych przyczyniających się do powstawania międzykomórkowych ścisłych kompleksów połączeń. 

Glicerol jest również dobrze znanym składnikiem kosmetycznym. Pomimo to, jego prawdziwa rola jako naturalnego endogennego środka utrzymującego wilgoć została wyjaśniona dopiero niedawno. 


Wnioski

Nawilżenie skóry opiera się na złożonych oddziaływaniach kilku struktur i cząsteczek, a także głębszych warstw skóry. Wpływ na to mają także zewnętrzne czynniki środowiskowe. 

Skóra stanowi pole działania kosmetyków, a nawilżenie skóry jest niezbędne dla jej równowagi i funkcjonalności. Dlatego nowe odkrycia w dziedzinie dermatologii, fizjologii i biologii dotyczące równowagi skóra-woda są bardzo istotne. 


Źródło:

Water Meets Skin: Modern Moisturizers, Nicola Lionetti and Luigi Rigano, Ph.D.,

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Ta strona używa plików cookies. OK Dowiedz się więcej