Strona główna naturalne kosmetyki Olej konopny i kannabidiol (CBD) – największe hity kosmetyczne ostatnich lat

Olej konopny i kannabidiol (CBD) – największe hity kosmetyczne ostatnich lat

przez Diana

W ostatnich latach konopie, olej konopny i kosmetyki z tajemniczo brzmiącym skrótem CBD zaczęły pojawiać się wszędzie – od artykułów spożywczych, kawy, po suplementy diety i kosmetyki. Jeszcze zaledwie kilka lat temu mało kto wiedział, czym jest CBD. Skąd to nagłe zainteresowanie i czy słusznie kannabidiol stał się tak chętnie widzianym składnikiem kosmetyków?


Zacznijmy od kilku pojęć:

Olej konopny (Cannabis sativa seed oil) pozyskiwany jest z nasion konopi siewnych.

Kannabinoidy to grupa organicznych związków chemicznych oddziałujących na receptory kannabinoidowe. Są syntezowane w konopiach.  

Kannabidiol (CBD) to organiczny związek chemiczny z grupy kannabinoidów. W przeciwieństwie do swojego izomeru (THC) nie ma działania psychoaktywnego. 

Tetrahydrokannabinol (THC) ma działanie psychoaktywne. 

Olej konopny

Zainteresowanie konopiami w pielęgnacji skóry wynika z wysokiej zawartości oleju konopnego w nasionach. Olej z konopi siewnych posiada bogaty skład chemiczny i występuje w nim wiele składników aktywnych o pozytywnym działaniu dla skóry i ciała. 

Jedną z wielu zalet tego oleju jest wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w odpowiednich proporcjach wspomagających organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Olej zawiera również nienasycone kwasy: kwas γ-linolenowy (omega-6) oraz jednonienasycony kwas oleinowy. Te kwasy należą do nie syntetyzowanych w organizmie ludzkim, które musimy dostarczać wraz z pożywieniem. 

W oleju konopnym znajduje się wiele składników odżywczych, jak witamina A, witamina E, witamina K, minerały: potas, sód, wapń, cynk, fosfor, magnez, miedź, żelazo oraz fitosterole, chlorofil i fosfolipidy. 



W skórze witamina A pobudza fibroblasty do syntezy kolagenu. Dzięki temu ma działanie przeciwzmarszczkowe oraz hamuje rozkład kolagenu. Pochodne witaminy A są pomocne w leczeniu rądziku, gdyż normalizują pracę gruczołów łojowych i wspomagają prawidłowe rogowacenie naskórka.  Witamina E to popularna nazwa grupy tokoferoli. Nie jest ona syntetyzowana w naszym ciele, musi być więc dostarczana z zewnątrz. Niedobór tokoferoli może objawiać się na skórze zmęczeniem, starczymi plamami, przebarwieniami i problemem z gojeniem ran. Występująca w oleju z nasion konopi witamina K wpływa na proces krzepnięcia krwi. Niedobór objawia się na skórze wynaczynieniem podskórnym i trudnością w gojeniu się ran. W oleju występują również makroelementy (wapń, magnez) oraz mikroelementy (cynk, fosfor), które wspomagają utrzymanie zdrowego wyglądu skóry i działają przeciwzmarszczkowo. Składniki roślinne: fitosterole, fosfolipidy, chlorofil wykazują pozytywne działanie np. chronią skórę przed skutkami promieniowania słonecznego.
 

Konopie są bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych do pielęgnacji skóry i zastosowań kosmetycznych.



CBD i THC 

Pomimo tych oczywistych korzyści, wciąż wykorzystanie oleju konopnego budzi wiele kontrowersji z powodu możliwej obecności substancji narkotycznych (tzw. kannabinoidów). 

Konopie mają bardzo zróżnicowaną zawartość bioaktywnych związków. Kannabinoidy syntezowane w roślinach to głównie kannabidiol (CBD) i Tetrahydrokannabinol (THC). THC jest substancją czynną o działaniu psychoaktywnym, CBD nie działa odurzająco.  

Odmiany przemysłowe są uprawiane głównie ze względu na nasiona i pozyskiwany z nich olej oraz włókna. Charakterystyczne dla nich jest występowanie niskiego poziomu THC, zwykle poniżej 1%. Z odmian zawierających wyższe stężenia pozyskuje się marihuanę. Marihuana zawiera dużo więcej THC (powyżej 10%, a  niekiedy nawet ponad 30% składu kannabinoidów. 

W przemyśle kosmetycznym, spożywczym oraz farmaceutycznym stężenie THC jakie może znaleźć się w oleju konopnym określa się prawnie. W Europie, w tym także w Polsce olej nie może zawierać więcej niż 0,3% THC. Dlatego olej konopny (Cannabis sativa seed oil) nie posiada właściwości psychoaktywnych i może być bezpiecznie wykorzystywany. 


Jak olej konopny działa na skórę?

Olej konopny dobrze się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Wzmacnia naturalną odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, zmniejsza utratę wody TEWL (Trans Epidermal Water Loss) korzystnie wpływając na poziom nawilżenia skóry. 

Jedną z ważniejszych zalet oleju konopnego jest jego niski potencjał komedogenny ( to znaczy, że nie zatyka porów skóry), dzięki czemu może być stosowany do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i z tendencją do trądziku. Wysoka zawartość NNKT reguluje wydzielanie sebum i wspomagają leczenie wyprysków, łuszczycy i suchej skóry. Właściwości przeciwzapalne kwasu α-linolenowego powodują wyciszenie stanów zapalnych skóry. 

Witamina A pomaga w redukcji zmian trądzikowych, a dodatkowo zawarty w oleju kompleks witamin A, E i K ma wpływ na zwiększenie elastyczności skóry, zapobiega przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek, przyspiesza jej regenerację, intensywnie odżywia. Zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, co pozwala na przenikanie składników aktywnych do głębszych warstw skóry. Witaminy A i E odpowiadają także za neutralizację wolnych rodników, a także pełnią rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego. 

Olej konopny stosowany na skórę głowy poprawia jej ukrwienie, działa przeciwłupieżowo, wzmacnia włosy. Stosowany na całej długości włosów ułatwia ich rozczesywanie, a włosy stają się miękkie i błyszczące.


Olej konopny Nacomi

Działanie CBD w kosmetykach:

  • pomaga regulować funkcje skóry
  • zmniejsza produkcję sebum, co pomaga w walce z trądzikiem
  • działa przeciwbakteryjnie
  • zwalcza stan zapalny, co może też pomóc zmniejszyć zaczerwienienie skóry, alergie kontaktowe i AZS
  • zmniejsza ból spowodowany stanem zapalnym wywołanym trądzikiem
  • zmniejsza rumień występujący, gdy zapalenie skóry, urazy lub infekcje powodują zwiększenie przepływu krwi w naczyniach włosowatych.
  • pomaga leczyć rany



Podsumowanie

Olej z nasion konopi wpływa pozytywnie nie tylko na skórę, lecz również na cały organizm. Obecnie olej konopny coraz częściej wchodzi w skład kosmetyków m.in. do pielęgnacji cery dojrzałej i trądzikowej, a także innych preparatów leczniczych. Dzięki swoim właściwościom regulującym wydzielanie sebum oraz działaniu przeciwzapalnemu, może być stosowany dla każdego rodzaju cery, jednak zalecany jest szczególnie do cery tłustej i trądzikowej. 

Myślę, że olejem konopnym warto zainteresować się bliżej i wypróbować jego działanie na swojej skórze ( i swoim ciele). 

P.S. Miałaś już okazję wypróbować działanie oleju z konopii lub CBD na własnej skórze? 

Bibliografia:

  1. Zastosowanie oleju konopnego w kosmetologii, Joanna Caputa, Agnieszka Nikiel-Loranc; Kosmetologia Estetyczna 4 / 2019 / vol. 8
  2. Konopie i kannabinoidy, Paweł Siudem, Iwona Wawer, Katarzyna Paradowska; Farmacja Współczesna 2015; 8: 1-8 
  3. Hemp (Cannabis sativa L.) as a Resource for Green Cosmetics, Christian R. Vogl,Helga Mölleken,Gunilla Lissek-Wolf,Andreas Surböck; Journal of Industrial Hemp , Volume 9, 2004
  4. Cannabidiol exerts sebostatic and antiinflammatory effects on human sebocytes, Attila Oláh, Balázs I. Tóth, István Borbíró, Koji Sugawara, Attila G. Szöllõsi, Gabriella Czifra, Balázs Pál, Lídia Ambrus, Jennifer Kloepper; J Clin Invest. 2014 Sep 2; 124(9): 3713–3724.
0 Komentarz
0

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Ta strona używa plików cookies. OK Dowiedz się więcej