Strona główna naturalne kosmetykinaturalna pielęgnacja Olej migdałowy – zastosowanie i właściwości
Olejek migdałowy - zastosowanie i właściwości

Olej migdałowy – zastosowanie i właściwości

przez Diana

Olej migdałowy (Oleum amygdalae dulcium, Sweet Almond Oil) stosuje się od dawna ze względu na korzyści dla zdrowia. Chociaż nie ma obecnie jednoznacznych danych naukowych, migdały i olejek migdałowy mają wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Działają przeciwzapalnie, anty-hepatotoksycznie i wzmacniają odporność.

Badania naukowe wykazały związek między olejem migdałowym i usprawnionym transportem jelit. Oznacza to, że migdały zmniejszają objawy zespołu jelita drażliwego. Niektóre badania wykazują pozytywny wpływ migdałów na zmniejszenie częstotliwości występowania raka okrężnicy. Udało się także zidentyfikować pewne korzyści sercowo-naczyniowe. Spożywanie oleju migdałowego podnosi poziom tak zwanego “dobrego cholesterolu”, czyli lipoprotein o dużej gęstości (HDL), podczas gdy zmniejsza lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL).

W przeszłości, w medycynie chińskiej, ajurwedyjskiej, grecko-perskiej często sięgano po olejek migdałowy. Leczono nim choroby skóry, takie jak łuszczyca i egzema.

W doświadczeniach klinicznych wykazano, że olejek migdałowy zmniejsza blizny, wygładza i odmładza skórę. Olejek migdałowy ma właściwości zmiękczające i dlatego jest używany, aby poprawić stan cery i koloryt skóry.

Olej migdałowy jest także polecany w pielęgnacji skóry niemowląt, o czym pisałam już jakiś czas temu. Tutaj przeczytasz więcej.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Ta strona używa plików cookies. OK Dowiedz się więcej