Strona główna naturalne kosmetyki Olej z dzikiej róży – właściwości i zastosowanie
Olejek z dzikiej róży

Olej z dzikiej róży – właściwości i zastosowanie

przez Diana

Dzika róża – właściwości

Dzika róża (Rosa canina L.) jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych ziół na świecie. Jej właściwości zostały wielokrotnie zbadane i udowodnione naukowo. Dzika róża działa moczopędnie, ściągająco, przeciwdziała szkorbutowi (1).

Wiele badań naukowych wykazało również, że owoc dzikiej róży zawiera wiele związków przeciwutleniających – kwasy fenolowe, antocyjany, flawonoidy, czy karotenoidy. Należy do owoców z najwyższą zawartością kwasu askorbinowego (do 6 razy więcej niż np. w pomarańczach).

Skład nasion i oleju z dzikiej róży

Nasiona dzikiej róży zawierają cenne związki fenolowe (2554 μ g / g), karotenoidy (2,92 μ g / g), oraz kwas askorbinowy (1798 μ g / g). Ponadto olej z nasion dzikiej róży jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy (54,05%), kwas linolenowy (19,37%) i fitosterole, głównie β -sitosterol (82,1%). Stwierdzono, że nasiona i olej z nasion dzikiej róży wykazują aktywność przeciwutleniającą (2).

Działanie oleju z dzikiej róży na skórę

Olej z dzikiej róży jest bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są konieczne do utrzymania nawilżenia skóry. Dzięki wysokiej zawartości witaminy A w postaci karotenoidów, regeneruje skórę i zapobiega zmarszczkom.

Olej z dzikiej róży jest pomocny także w pielęgnacji skóry naczynkowej, dzięki właściwościom obkurczającym i wzmacniającym naczynia krwionośne.  

Olejek z dzikiej róży – działanie:

  • wygładza skórę
  • poprawia elastyczność skóry
  • wspomaga gojenie się ran
  • jest silnym antyoksydantem
  • spowalnia proces starzenia się skóry
  • wygładza zmarszczki
  • wzmacnia pękające naczynka krwionośne
  • rozjaśnia przebarwienia skóry
  • zapobiega powstawaniu blizn i zmniejsza rozstępy
  • rozjaśnia blizny potrądzikowe

Jak używać oleju z dzikiej róży?

Olejek z dzikiej róży może być stosowany samodzielnie (w stężeniu 100%),  ale także dodawać kilka kropel do balsamów i kremów, by wzmocnić właściwości Twoich kosmetyków. Jako Dwufazowy nawilżacz możesz go stosować w połączeniu z wybranym żelem hialuronowym.

Możesz także stosować ten olej jako kuracja przeciw bliznom oraz redukująca świeże zagojone rany. Kuracja powinna jednak trwać regularnie przez kilka miesięcy. Taka kuracja pomoże także zredukować blizny potrądzikowe. Ma również działanie rozjaśniające, dlatego warto regularnie wklepywać go w miejsca z plamami pigmentacyjnymi lub przebarwieniami potrądzikowymi.

Ja używam olejku marki Nacomi, ale możesz wybrać innej marki. Pamiętaj jedynie, by był naturalny, nierafinowany i zimnotłoczony.

  1. Concentration of vitamin C and antioxidant activity of rosehip extracts, S. Georgieva, G. Angelov, S. Boyadzhieva, Journal of Chemical Technology and Metallurgy, 49, 5, 2014, 451-454
  2. Characterization of Rosehip (Rosa canina L.) Seed and Seed Oil, H. Ilyasoğlu, Gumushane University, Gumushane, Turkey

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Ta strona używa plików cookies. OK Dowiedz się więcej