Strona główna naturalne kosmetyki Olej z pestek malin – jak działa na skórę?
olej z pestek malin w kosmetykach działanie

Olej z pestek malin – jak działa na skórę?

przez Diana

Znam wiele fanek oleju z pestek malin, sama też do niego regularnie wracam. Jest popularnym dodatkiem do kosmetyków, jak kremy, olejki czy serum do twarzy. Sama chętnie wybieram kosmetyki z olejem z pestek malin w składzie, dlatego dziś sprawdzam co dobrego ma nam do zaoferowania. 

Olej z pestek malin z uwagi na swoje właściwości, jest bardzo chętnie używanym składnikiem kosmetyków, w tym oczywiście tych naturalnych. Jego główną zaletą jest działanie antyoksydacyjne, ale na tym się nie kończy. Co jeszcze ma w zanadrzu?


Na początek kilka przydatnych informacji

Olej z pestek malin znajdziesz w składzie kosmetyku pod nazwą Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil. Ten olej ma żółto-brunatną barwę i charakterystyczny, owocowy zapach. Jest obecnie bardzo popularnym składnikiem naturalnych kosmetyków, i to nie powinno dziwić. Otrzymuje się go w naturalny sposób – w procesie tłoczenia na zimno. Najczęściej jest też nierafinowany. Dzięki temu zachowuje maksymalną ilość składników aktywnych. Jest bardzo stabilny dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów. Tę właściwość wykorzystuje się nawet do konserwowania mieszanek innych olejów. 

Skład oleju z pestek malin 

Lipidy stanowią największą część oleju z pestek malin (ponad 90%). Kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i kwas α-linolenowy działają korzystnie na skórę. Działają przeciwzapalnie, zapobiegają alergiom i pobudzają regenerację skóry. 

Witamina E i karotenoidy również podnoszą właściwości antyoksydacyjne tego oleju, co wpływa m.in. korzystnie na łagodzenie skutków oparzeń słonecznych, łagodzi podrażnienia i pomaga w regeneracji skóry. Tokoferole (działają jak witamina E) są przeciwutleniaczami (wyłapują wolne rodniki) i biorą udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek.  W kosmetyku chronią nienasycone kwasy tłuszczowe przed jełczeniem – utlenianiem kwasów tłuszczowych. 

Fosfolipidy działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, a w oleju malinowym ich zawartość wynosi aż 3,5%. Karotenoidy są przeciwutleniaczami i prekursorami witaminy A, która pomaga w leczeniu trądziku i innych problemów skórnych.  Witamina A niestety z łatwością się utlenia, ale ten proces hamuje witamina E. 

Olej z pestek malin – jak działa na skórę?

  • absorbuje promieniowanie UV-B i UV-C

Olej z pestek malin jest wykorzystywany w kosmetykach przeciwsłonecznych, ponieważ absorbuje promienie słoneczne. Nie wiadomo dokładnie na jakim poziomie, ale niektóre badania podają wartości od 28 do 50 SPF. Nigdy nie stosuj jednak oleju z pestek malin jako samodzielnego preparatu przeciwsłonecznego. 

  • zmniejsza skutki ekspozycji na słońce

Łagodzi podrażnienia i pomaga w regeneracji naskórka po opalaniu. 

  • pobudza skórę do szybszej regeneracji

Dzięki witaminie A olej z pestek malin chroni skórę, pobudza jej regenerację. 

  • odmładza

Dzięki m.in. karotenoidom i witaminie E, olej z pestek malin eliminuje wolne rodniki. Uelastycznia skórę i ją odmładza. Przyspiesza regenerację skóry i zmniejsza widoczność zmarszczek. 

  • nawilża skórę

Olej z pestek malin dba o nawilżenie i natłuszczenie skóry. Hamuje także utratę wody z naskórka dzięki dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu skóra staje się bardziej wygładzona. 

Mnie to przekonuje. A Ciebie? 🙂

Bibliografia

  1. Właściwości oleju z pestek malin wykorzystywane w kosmetyce, Natalia Kalinowska, Izabela Nowak, Aleksandra Zielińska,  Pracownia Chemii Stosowanej, Wydział Chemii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, 2 / 2017 / vol. 6 Kosmetologia Estetyczna
  2. Oleje roślinne stosowane jako surowce kosmetyczne – leksykon, K. Walczak-Zeidler, A. Feliczak-Guzik, I. Nowak Cursiva, Kostrzyn 2012, 61-63.
0 Komentarz
0

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Ta strona używa plików cookies. OK Dowiedz się więcej