Strona główna naturalne kosmetykiskład kosmetyków Składniki silikonowe stosowane w produktach do pielęgnacji włosów
Jakie silikony możesz znaleźć w kosmetykach do włosów?

Składniki silikonowe stosowane w produktach do pielęgnacji włosów

przez Diana

Jako dodatek do wpisu na temat silikonów w kosmetykach, mam dla Was listę silikonów, które można spotkać w kosmetykach do pielęgnacji włosów, wraz z krótką informacją na ich temat.

Amodimethicone- Trimethylsilylamodimethicone – płyn silikonowy do pielęgnacji włosów i kosmetyków dekoracyjnych. Zapewnia wodoodporność.

Amodimetikon (&) C11-15 Pareth-7 (&) Laureth-9 (&) Gliceryna (&) Trideceth-12- mikroemulsja do klarownych, wodnych produktów do włosów.

Amodimethicone (&) Trideceth-12 (&) Cetrimonium Chloride – Kationowa emulsja do odżywiania włosów.

Bisamino PEG / PPG-41/3 Aminoetyl PG-propylo dimetikon – Zapewnia pielęgnację włosów. Idealny do stosowania w produktach przeznaczonych do pielęgnacji włosów farbowanych i zniszczonych. 

Bis-Phenylpropyl Dimethicone – Bezbarwny płyn silikonowy, poprawia połysk i zapewnia luksusowy wygląd włosów.

C30-45 Alkyl Dimethicone – Może być stosowany jako środek zagęszczający, który nadaje wyjątkowy jedwabisty wygląd.

Cetearyl Methicone – Miękki, woskowy materiał; poprawiai smarowność.

Cetyl Dimethicone – tworzy film dla odżywek do skóry.

Cetyl PEG / PPG-15/15 Butyl Ether Dimethicone – Silikonowy emulgator do stosowania w przygotowywaniu emulsji woda w oleju. 

Cyklometikon (i) PEG / PPG-20/15 Dimetikon – Do formułowania emulsji typu woda w oleju, szczególnie emulsji typu woda w silikonie. 

Cyklopentasiloksan – cyklometikon D5 – Zapewnia lepszą skuteczność w antyperspirantach i ułatwia czesanie na mokro w odżywkach do włosów.

Cyklopentasiloksan (i) C30-45 Alkil Cetearyl Dimethicone Crosspolymer – Zapewnia wyjątkowe uczucie podczas wcierania, a następnie delikatne odczucie pudru przez dłuższy czas. Idealny do preparatów w postaci kremu lub proszku.

Cyklopentasiloksan (i) Cykloheksasiloksan – Dostępny w trzech różnych proporcjach, oferujący niską lepkość, stosunkowo wysoką lotność i strukturę cykliczną.

Cyklopentasiloksan (i) dimetikon – podstawa do serum do włosów. Kondycjonuje włosy bez gromadzenia się na nich.

Cyclopentasiloxane (&) Dimethicone / Vinyldimethicone Crosspolymer – daje gładki, bardzo lepki żel o jedwabistym odczuciu po aplikacji.

Cyklopentasiloksan (i) dimetikonol – zapewnia gładkie, aksamitne uczucie bez tłustości. Przydatny do pielęgnacji skóry i odżywiania włosów.

Cyklopentasiloksan (i) trimetylosiloksykrzemian – żywica silikonowa zmieszana z cyklopentasiloksanem. Zapewnia wodoodporność.

Cyklotetrasiloksan – cyklometikon D4 – Lotny silikon poprawiający odczucie skóry w aplikacjach takich jak antyperspiranty.

DEA PG-Propyl PEG / PPG-18/21 Dimethicone – używany w szamponach i odżywkach dla lepszego połysku, łatwości układania i poprawy nawilżenia. 

Diizostearoyl Trimethylolpropane Siloxy Silicate – ma dobre właściwości smarne i smarowności. Kompatybilny z organicznymi olejami i woskami.

Dimetikon (i) Trimetylosiloksykrzemian – tworzy wodoodporny, nielepki film, idealny na osłony przeciwsłoneczne.

Dimetikon (od 1 do 1 000 000 cs) – Oryginalny silikonowy „olej”. Pełny zakres jest dostępny od bardzo mobilnych 1-20 cs, popularnych 50-500 cs i cięższych 1 000-1 000 000 cs.

Dimecikonol (i) sodu dodecylobenzenosulfonian – emulsja do pozostawianych na włosach produktów. Dobrze dysperguje w preparatach wodnych i nadaje włosom dobrą teksturę.

Difenylodimetikon – używany jako środek odżywiający skórę i przeciwdziałający pienieniu.

Disiloksan – lotny zamiennik etanolu w aerozolach.

PCA Dimethicone – funkcjonalny w szerokim zakresie pH i oferuje doskonałe właściwości wygładzające, kondycjonujące i zmiękczające skórę w wielu różnych zastosowaniach.

PEG / PPG-20/15 Dimethicone– Wcześniej nazywany kopolimerem dimetikonu. Bardzo wszechstronny, rozpuszczalny w wodzie silikon modyfikowany polieterem do stosowania w produktach do skóry i włosów.

PEG-12 Dimethicone – Wcześniej nazywany kopolimerem dimetikonu. Bardzo wszechstronny, rozpuszczalny w wodzie silikon modyfikowany polieterem do stosowania w produktach do skóry i włosów.

Phenyl Trimethicone – bardzo popularny silikon o wysokim połysku do natryskiwania produktów do włosów. Zapewnia również zmiękczenie i wodoodporność produktów do pielęgnacji skóry.

Polisilicone-18 Cetyl Phosphate – zapewnia ochronę termiczną, gładkośc i miękkość.

Kulki z żywicy silikonowej (2, 5 i 6 mikronów) – Drobne, białe kuliste cząstki zapewniają poślizg i smarność w prasowanych i sypkich proszkach.

Simethicone – Mieszanina dimetikonu i uwodnionej krzemionki, stosowana jako środek przeciwpieniący. 

Trimetylosiloksykrzemian – stała żywica silikonowa do kosmetyków dekoracyjnych. Zapewnia wodoodporność.

Trisiloksan – Środek przeciwpienny i odżywiający skórę.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Ta strona używa plików cookies. OK Dowiedz się więcej