Strona główna naturalne kosmetykinaturalna pielęgnacja Skwalan – jak działa i jak go używać?
skwalan - działanie i zastosowanie

Skwalan – jak działa i jak go używać?

przez Diana

Skwalan pochodzenia roślinnego jest naturalnym składnikiem kosmetyków. Możesz go stosować także w czystej postaci. W obu przypadkach poprawia poziom nawilżenia skóry. 


Skwalen a skwalan

Może obiły ci się o uszy te dwie podobne do siebie nazwy: skwalan i skwalen. Nie są używane zamiennie, choć na pierwszy rzut oka może się tak wydawać. 

Skwalen (wielonienasycony węglowodór C30H50 ) jest naturalnym składnikiem sebum. Skwalen Został odkryty w wątrobie rekinówi to ona była przez lata głównym źródłem tej substancji. W tym momencie skwalen pozyskuje się na szczęście głównie z roślin, np. z oliwek lub trzciny cukrowej. 

Skwalen jest naturalnym składnikiem sebum, czyli ochronnej warstwy lipidowej skóry i włosów. Jest też składnikiem naskórka. Gdy jesteśmy młodzi, nasza skóra produkuje znacznie więcej tej substancji (stanowi 10-15% sebum). Z czasem jego ilość spada poniżej 5%. 

Skwalan jest stabilną, nasyconą formą skwalenu. Skwalen bowiem w kontakcie z tlenem i pod wpływem promieni UV ulega rozkładowi, dlatego nie może być używany jako składnik kosmetyków. Za to skwalan nie utlenia się, ani nie jełczeje. Pod względem kosmetycznym na szczęście obie te substancje wykazują takie samo działanie. Skwalan ma postać bezbarwnego, bezzapachowego olejku. Jest też odporny na utlenianie, dlatego nie wymaga dodatku środków konserwujących. 


Skwalan – działanie i zastosowanie

Skwalan jest bardzo skuteczny przy zatrzymywaniu wilgoci w skórze i pomaga w ograniczeniu przezskórnej utraty wilgoci. Jako składnik spoiwa międzykomórkowego, wpływa na utrzymanie struktury wodno-lipidowej, która zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry. Dlatego przede wszystkim głęboko nawilża skórę, zapewnia jej miękkość i elastyczność. Jest jak opatrunek na suchą, podrażnioną skórę. Szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu. Ważną funkcją skwalanu jest zwiększanie transportu składników aktywnych w głąb skóry ( takich jak witamina A, E i surowców biologicznie czynnych rozpuszczalnych w tłuszczach ).

Skwalan ma lekkie działanie bakterio i grzybobójcze, przez co chroni uszkodzoną skórę przed infekcjami. Skwalan to również antyoksydant, chroniący skórę przed wolnymi rodnikami, pomagając utrzymać dobrą kondycję skóry oraz opóźnić efekty jej starzenia. Potrafi nawet wygładzić drobne zmarszczki. Redukuje przebarwienia i blizny, też te potrądzikowe.

Nie powoduje uczuleń i podrażnień. Nie jest też  komedogenny. Jest odpowiedni dla wszystkich typów skóry, jednak w przypadku utlenienia może stać się komedogenny. Dlatego lepiej zachowaj ostrożność podczas stosowania go jeśli masz skłonność do trądziku.

Skwalan ze względu na właściwości nawilżające i regeneracyjne zalecany jest do stosowania w kosmetykach do cery dojrzałej, alergicznej, atopowej i z egzemą, trądzikowej (redukuje przebarwienia, blizny potrądzikowe), podrażnionej i po opalaniu. Można go stosować bezpośrednio na skórą (np. do masażu) oraz jako składnik gotowych kosmetyków. Skwalan wzmacnia także włosy i zapewnia im ochronę termiczną.
 

Jak używać skwalanu?

  • Najlepiej jest stosować kilka kropli dziennie (lub w razie potrzeby) na całą twarz, najlepiej po zabiegach na bazie wody (po kąpieli, po użyciu mgiełki itp.). 
  • Łatwo emulguje i dobrze łączy się z innymi składnikami kosmetyków, dlatego możesz go dodać do porcji swojego serum, kremu do twarzy lub innego nawilżającego kosmetyku.
  • Dodaj skwalan (do 30%) do swojego ulubionego olejku do twarzy, aplikuj zawsze na wilgotną skórę. 
  • Przygotuj własny dwufazowy nawilżacz z żelu hialuronowego i skwalanu. Nakładaj go pod makijaż, pod krem itp. 
  • Nałóż na włosy małą ilość skwalanu, aby zmniejszyć ich łamliwość i zapewnić im lepszą ochronę cieplną. 



Ja wypróbowałam skwalan z Bioleev, pisałam o nim tutaj. A Ty miałaś już okazję wypróbować go w akcji? 


Źródła:

  1. Biological Importance and Applications of Squalene and Squalane, Se-Kwon Kim, Fatih Karadeniz; Advances in Food and Nutrition Research, Volume 65, 2012, Pages 223-233
  2. Deriving Renewable Squalane from Sugarcane, Derek McPhee, PhD, Armelle Pin, Lance Kizer, PhD, and Loren Perelman, PhD Amyris Inc., Emeryville, CA, USA, Cosmetics & Toiletries magazine Vol. 129, No. 6 | July/August 2014
0 Komentarz
0

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Ta strona używa plików cookies. OK Dowiedz się więcej