Nowe dane sugerują, że kobiety, które mają kontakt z konserwantem triklosanem, są bardziej narażone na rozwój osteoporozy.
Triklosan jest konserwantem stosowanym w kosmetykach jak mydła, środki do dezynfekcji rąk, pasty do zębów i płyn do płukania ust. W Unii Europejskiej triklosan może być używany w stężeniu nie większym niż 0,3% w produkcie gotowym! Nowe badania wskazują jednak na istnienie kolejnego niebezpieczeństwa związanego ze stosowaniem tego środka. Badania te zostały opublikowane w magazynie Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Badania
Naukowcy porównywali dane zebrane od 1848 kobiet, aby określić wpływ triklosanu na zdrowie kości. Badane kobiety miały co najmniej 20 lat, a dane zebrano w latach 2005 do 2010. Stwierdzili, że osoby z wyższym poziomem triklosanu w moczu były bardziej narażone na problemy kostne, zwłaszcza kobiety po menopauzie.
Autorzy badania zauważają, że „niewiele wiadomo na temat związku między [triklosanem] a zdrowiem kości człowieka” i że przyszłe badania są potrzebne, aby potwierdzić wyniki. Pełne badanie można znaleźć w Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
2 komentarze
[…] chemiczne jak ftalany, plastyfikatory, bisfenol A, parabeny, wielopierścieniowe piżma, triklosan, dioksan, rozpuszczalniki organiczne, pigmenty, metale ciężkie, konserwanty są potencjalnie […]
[…] Triclosan jest związkiem antybakteryjnym. Gromadzi się w organizmie i przenika do mleka matki i krwi pępowinowej niemowląt. Jest także zaburzeniem hormonalnym, wpływa na czynność tarczycy i prawdopodobnie przyczynia się do rozwoju bakterii opornych na antybiotyki (inaczej “superbakterii”). […]