Strona główna naturalne kosmetyki Właściwości kosmetyczne dyni
dynia

Właściwości kosmetyczne dyni

przez Diana

Dynia to chyba najpopularniejsze warzywo jesieni. Czy wiedziałaś, że poza kuchnią może być także z powodzeniem wykorzystywana do leczenia i upiększania? 

Dynia w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedzie była stosowana jako naturalny środek przeciwzapalny, przeciwwirusowy i przeciwbólowy. Pomagała w leczeniu wrzodów. Dodatkowo, wykazano zarówno dla miazgi, jak i pestek dyni pozytywny wpływ na gojenie się ran, hamowanie wzrostu guzów i immunomodulację. 


Właściwości peelingujące

Dzięki proteazom dynia rozpoczyna szybką samodegradację, mającą zapewnić żyzne środowisko do rozwoju nasion, gdy nasiona już dojrzeją. Proteazy to białka, które rozkładają inne białka i właśnie one są odpowiedzialne za ten proces. Proteazy trawią wiązania w białkach i rozkładają je na peptydy, a na koniec aminokwasy. Właśnie te właściwości wykorzystuje się w kosmetyce. Stosowane miejscowo proteazy mogą bezpiecznie trawić martwe białka skóry bez wpływu na zdrową, żywą tkankę.

Nasiona dyni zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, fitoestrogeny i witaminę E, które mają potencjalne właściwości kosmetyczne. 


Zapobiega szkodliwym promieniom UV

Raport opublikowany w czasopiśmie Journal of The Korean Society of Food Science and Nutrition testował ochronne działanie ekstraktów z niektórych materiałów żywnościowych na fotostarzenie wywołane UVB w komórkach fibroblastów skóry ludzkiej. Dynia wraz z czerwoną papryką, pomidorem, łupiną kasztana i fasolą Jinuni odwróciły podwyższone poziomy produkcji reaktywnych form tlenu i zapobiegły obniżeniu poziomu kolagenu. 


Przeciwbakteryjne działanie dyni

Zgodnie z różnymi pracami naukowymi wykazano przeciwbakteryjne działanie ekstraktów ze skórki, liści lubi pestek dyni przeciwko Staphylococcus aureus . Ekstrakt metanolowy ze skórki dyni i ekstrakt z liści dyni octanu etylu wykazywały aktywność przeciwko Bacillus subtilis, Providencia stuartii, Pseudomonas aeruginosa, K. pneumoniae, Escherichia coli, Enterobacter aerogenes i Enterobacter cloacae, Bacillus cereus i Candida albicans. 


Usuwanie makijażu

Olej z pestek dyni zawiera duże ilości składników kwasów tłuszczowych i tokoferoli. Badania przedstawione w Journal of Surfactants and Detergents sprawdzały skuteczność preparatu do demakijażu opracowanego przy użyciu 5-15% oleju z pestek dyni.  Wyniki wskazały, że dodanie oleju z pestek dyni znacznie poprawiło zdolność formuły do ​​usuwania podkładu. Środek teni działał ogólnie lepiej niż test porównawczy, zapewniając jednocześnie nawilżenie skóry. 


Dynia w spa

Przemysł spa uwielbia dynie, szczególnie jeśli chodzi o sezonowe zabiegi i delikatne złuszczanie. Przykładem może być klasyczny masaż wykonany z mieszanką olejków organicznych z olejku z pestek dyni, sezamu, jojoby, słonecznika i moreli oraz olejków eterycznych z gałki muszkatołowej, pomarańczy, goździków, cynamonu, imbiru i kardamonu.


Wnioski

Jeśli natrafisz na kosmetyk zawierający dynię, nie wahaj się go użyć. Możesz również poszukać przepisów na kosmetyki DIY z użyciem dyni, zwłaszcza teraz, gdy sezon na to warzywo mamy w pełni. 


Źródła:

  1. Inside Ingredients: Pumpkin, Rachel Grabenhofer and Katie Anderson
  2. www. omicsonline. org / open-access / review-of-cucurbita-pepo-pumpkin-its-fitochemistry-andpharmacology-2161-0444-1000316. php? aid = 66600
  3. http: // agris. fao. org / agris-search / search. do? recordID = KR2018004376
  4. https: // aocs. onlinelibrary. wiley. com / doi / abs / 10. 1002 / jsde. 12315

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Ta strona używa plików cookies. OK Dowiedz się więcej