Kolejna książka o zdrowym odżywianiu? Tak! Bo to wciąż temat bagatelizowany, obrośnięty w wiele mitów i sprzecznych informacji. Nadal jemy zbyt dużo mięsa, nabiału, cukrów, soli i przetworzonego jedzenia. Nie dbamy o naszą florę bakteryjną i jemy, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota, obciążając układ pokarmowy.
Chcesz wiedzieć co możesz zmienić, by zmniejszyć ryzyko powstania przewlekłych chorób i żyć dłużej? Jeśli tak, nowa książka prof. dr. Andreasa Michalsena „Zamień leczenie na jedzenie” jest dla Ciebie.
Powrót do korzeni
Nie zdajemy sobie sprawy jak nasza historia jako gatunku jest powiązana z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Dlatego pierwszy rozdział książki „Zamień leczenie na jedzenie” może Ci sporo wyjaśnić. Dowiesz się, dlaczego to dieta roślinna (a nie np. dieta paleo) jest naszą pierwotną formą odżywiania. Oraz dlaczego post jest dla naszego ciała czymś naturalnym i potrzebnym.
W książce jest też sporo informacji o florze jelitowej i o tym, jak jest ważna dla zachowania zdrowia. Choć w ostatnich latach to modny temat, mam wrażenie, że wciąż nie dotarł jeszcze do powszechnej świadomości i nadal trzeba o tym aspekcie naszego zdrowia mówić jak najwięcej.
Lepsze jedzenie to zdrowsze życie
Istnieją takie miejsca na świecie (tzw. blue zones), gdzie długowieczność nie jest niczym niezwykłym. Naukowcy badają te rejony, a przede wszystkim ludzi je zamieszkujących, i wyciągają bardzo istotne wnioski na temat ich diety.
Wspólnymi cechami diety mieszkańców blue zones są:
- spożywanie bardzo małej ilości mięsa (także ryb) i jedzenia przetworzonego
- jedzenie dużej ilości warzyw i/lub owoców
- jedzenie dużej ilości węglowodanów złożonych i zboża
- unikanie cukru
- zazwyczaj niewielka ilość tłuszczów w diecie
- jedzenie orzechów
- ograniczanie ilości spożywanych kalorii
- do zdrowej diety należy dodać dużą ilość ruchu
Podoba mi się w tej książce dokładny opis podstawowych grup składników odżywczych, wraz z zestawieniem informacji naukowych na ich temat. Często bowiem słyszymy sprzeczne, uogólnione informacje co jest zdrowe, a co nie. Czy tłuszcze nam szkodzą? Czy ryby są zdrowym źródłem białka? A co z nabiałem? Nie wiemy, co jest zdrowe a co nie. Dlatego ten rozdział jest dla mnie najważniejszym rozdziałem z całej książki. Pozwala usystematyzować aktualną wiedzę o odżywianiu, bez wertowania wielu książek i samodzielnego wyciągania wniosków o tym, co jest zdrowe, a co niekoniecznie
Post na zdrowie
Przyznam, że temat postu jest dla mnie najbardziej nieznany. Nigdy szczególnie głęboko się w niego nie zapuszczałam… wprawdzie czytałam na temat oczyszczania organizmu i dietach oczyszczających Sama je stosowałam, ale nigdy nie zdecydowałam się na prawdziwy post leczniczy ani interwałowy. Myślę jednak, że ta lektura skłoni mnie do sprawdzenia działania postu na własnym ciele 🙂
Dla kogo jest ta książka?
Szczerze mówiąc, myślę, że będzie ona dobra dla każdego. Po pierwsze dlatego, że rozwiewa kilka mitów na temat diety. Po drugie, ponieważ jest kompendium wiedzy o trawieniu, odżywianiu i zdrowej diecie. Dodatkowo daje bardzo dobre i dokładne wprowadzenie w temat postu.
Książka „Zamień leczenie na jedzenie” traktuje też o chorobach przewlekłych, które dotykają obecnie ogromnej części populacji. Cały ten – istotny skądinąd wstęp – ma pokazać jak wspomóc walkę z tymi chorobami (lub im zapobiec) za pomocą zdrowej diety. Jeśli więc Ty lub ktoś z Twoich bliskich cierpi na nadciśnienie, nadwagę, cukrzycę, miażdżycę, reumatyzm, alergię i astmę, depresję czy zespół jelita drażliwego, polecam Ci tę książkę. Myślę, że się nie zawiedziesz.
O autorze
Prof. dr Andreas Michalsen jest ordynatorem Oddziału Medycyny Naturalnej szpitala Immanuela w Berlinie. Jest także profesorem klinicznej medycyny naturalnej. Od lat zajmuje się medycyną, medycyną żywieniową, postem leczniczym i body-mind.
„Zamień leczenie na jedzenie” to druga książka Prof. Michalsena, która ukazała się 26 lutego 2020 r. nakładem Wydawnictwa Muza.