Strona główna ciało i dusza Zioła w kuchni
Zioła na zimę

Zioła w kuchni

przez Diana
Jeśli uprawiasz zioła, już czas pomyśleć o ich zbieraniu i przechowaniu na zimę. Najbardziej znanym sposobem cieszenia się z własnych ziół zima jest ich suszenie, ale sama nie suszę ziół. Preferuję ich mrożenie. Dlaczego? Mrożone zioła smakują i pachną zupełnie inaczej, niż suszone. Zachowują więcej aromatu świeżych roślin.

 

Jakie zioła można mrozić?

Ja szczególnie lubię mrożoną bazylię. Moim zdaniem po zamrożeniu wciąż bardzo dobrze smakuje i można ją później używać przez całą zimę, zachowując smak świeżych listków. Poza tym mrożę koperek i natkę pietruszki (jak pewnie w co drugim polskim domu 😉 ) oraz tymianek, rozmaryn, oregano.  Nie lubię natomiast mrożonej mięty czy melisy.

 

Jak wykorzystać świeże zioła? Moje sprawdzone sposoby

Wkrótce Twoje rośliny zaczną tracić liście i marnieć z powodu małej ilości światła. Wykorzystaj je wszystkie, póki możesz.

 

Herbatka ze świeżych ziół

Jesienią dorodne już krzaki melisy i mięty wykorzystuję do parzenia herbatek ziołowych. Najbardziej lubię połączenie tych dwóch 🙂

 

Zioła do wody

Woda infuzowana ziołami ma naprawdę nieziemski smak! Wypróbuj nie tylko miętę, ale i melisę, tymianek, czy rozmaryn. Łącz je z cytrusami i innymi owocami.

 

Masło ziołowe

  • pół kostki masła
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • garść świeżych ziół

Możesz przygotować własny miks ulubionych ziół, poszatkować je drobno i dodać do połowy kostki masła. Do tego wystarczy jedynie odrobina soli i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i gotowe! Wymieszaj wszystko starannie, wyłóż na folię spożywczą i zwiń w rulon. Takie masło możesz zamrozić i odcinać po kawałku zawsze, gdy będziesz mieć na nie ochotę.

 

Sól ziołowa:

  • pół szklanki soli
  • garść świeżych ziół

Wybrane przez siebie zioła poszatkuj i wymieszaj z solą. Zmiel w malakserze i wysyp na papier do pieczenia. Wysusz w piekarniku w niskiej temperaturze i przesyp do słoiczka.

 

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Ta strona używa plików cookies. OK Dowiedz się więcej